Safran Çiçeği Kolonyaları

Kargolama Ödeme Paketleme

Ürünler

SAFRAN

Reklam

Saat

SAFRANLI YEMEKLER

Safranlı Karışık Sebzeli Pilav

Malzeme

500 gr pirinç, 20 gr. Arpacık soğan, 100 gr. Kereviz, 125 gr. Havuç, 50 gr. mantar, 300 gr. Şalgam, 300 gr. Dolmalık kabak. 75 gr. Tere yağ, 1 çimdik safran, 2 adet defneyaprağı, tuz ve karabiber. 300 cl. Hollanda sosu, su.

Hazırlanması

Arpacık soğanlarını doğrayın, kerevizin dış kısmını soyun. Kerevizi ve mantarları dilimleyin. Bir kızartma tavasında soğan, kereviz ve mantarları tereyağında kavurun. Malzemeye safran ve pirinci ilave ederek 3-5 dakika daha kavurun. Tavada kızartılan malzemeye kaynar su ilave edin. Defneyapraklarını, tuz ve karabiberi ekleyerek bir kaba boşaltın ve üzerini kapatarak, önceden 180 derece ısıtılmış fırına koyun ve suyunu çekene kadar pişirin. Havuçların, şalgamların ve kabakların kabuklarını soyun ve küçük parçalar halinde kesin. Az miktarda tereyağında, çok yumuşak duruma gelmeyecek şekilde kızartın ve bir kenarda bekletin. Hollanda sosunu ısıtarak servis tabaklarına pilavı bölüştürün ve üzerine, garnitür olarak hazırlanan sebze karışımını ilave edin..

Safranlı Mantarlı Pilav

Malzeme

6-8 adet mantar, küçük parçalara doğranmış, 50 gr. Tereyağı, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, ½ çay kaşığı safran, 72 cl. et suyu veya sıcak su, 300 gr. pirinç, 1 baş soğan ince doğranmış, tuz ve karabiber.

Hazırlanması

Tereyağı ve zeytinyağını, derin bir kaba koyun ve kızdırın. Doğranmış soğanları ve mantarları yumuşak bir duruma gelinceye kadar, yağda kavurun. Sıcak suda veya sıcak et suyunda safranın çözümünü sağlayın ve bir kenarda tutun. Kavrulan soğan ve mantarların üzerine pirinci dökün, ocağı orta ateşe getirin ve düzenli bir şekilde karıştırarak 1-2 dakika pirinci kavurun. Daha sonra safranlı suyun veya et suyunun ¼ ‘ ünü kaba boşaltın. Su emilinceye kadar karıştırın. Safran karışımlı sıvının ¼' ünü daha ilave ederek, yukarıda belirtildiği gibi pişirin ve geri kalan sıvıyı da ekleyerek, aynı şeklide pişirmeye devam edin. Bu arada fırını 180 derecede ısıtın. Mantarlı pilavı, tereyağı ile yağlanmış kapaklı bir kaba boşaltın, üzerini kapatıp, kabı fırına yerleştirin ve 20 dakika pişirip hemen servis yapın. Not: Taze mantar yerine kurtulmuş mantarlarda pilavda kullanılabilir. Ancak kurutulmuş mantarlar önceden sıcak su içerisinde 4 saat bekletilmeli ve suyu süzülüp, bir kenara konmalı, pilav fırına konulacağı zaman küçük parçalara bölünüp, pilava karıştırmalıdır.


Safranlı İstanbul Pilavı

Malzeme

2/3 su bardağı badem, 1/3 su bardağı Antep fıstığı, 1 adet haşlanmış tavuk göğsü, 1 çay kaşığı safran, 1 çorba kaşığı tereyağı, 500 gr. pirinç (2,5 su bardağı) 125 gr. tereyağı (3 dolu çorba kaşığı) 1 tatlı kaşığı tuz, 90 cl. tavuk suyu veya et suyu (4,5 su bardağı)

Hazırlanması

Pirinci temizledikten sonra, bir tencereye koyu ve üzerini 4 parmak kapatacak şekilde ılık su dökün. Suya 2 çorba kaşığı tuz karıştırın. Pirinci iki saat kadar ılık su içerisinde bekletin. Ilık suda iki saat bekletilen pirincin tuzlu suyunu karıştırarak süzün ve 4-5 kere süzdürerek yıkayın. Daha sonra pirinci bir süzgece boşlatıp, suyunun tamamen süzülmesini sağlayın. Bir tencereye tereyağını koyun ve kızdırın. Pirinci ilave edin ve orta ateşte 4 dakika karıştırarak kavurun. Et suyuna safranı koyun ve kaynatın. Kaynayan safranlı et suyunu pirince karıştırın ve tuzunu koyun. 4 dakika kuvvetli ateşte pişirin, bir kere karıştırdıktan sonra, tencerenin kapağını kapatıp yavaş ateşte veya fırında 17 dakika pişirin. Bademleri ve iç Antep fıstıklarını kaynar suda bir dakika haşlayıp, suyunu süzdükten sonra kabuklarını çıkartın. Göğüs etini çok ince doğrayın. Bir tavaya tereyağını koyup kızdırın. Badem ve fıstıkları karıştırarak, tereyağında hafif sararıncaya kadar kavurun. Sonra tavukgöğsünü ilave edip, bir kere karıştırdıktan sonra ateşten alın. Pişen pilava tavuklu ve bademli harcı ilave edin. 15 dakika dinlendirip, üstteki harcı pilava karıştırdıktan sonra servis yapın.


Safranlı Fırında Kalkan Balığı

Malzeme

4 Adet Kalkan filetosu, 4 çorba kaşığı beyaz şarap, 1 çay kaşığı safran, 1 çay kaşığı baharat karışımı.

Hazırlanması

Fırını önceden 180 derecede ısıtın. Parşomen kâğıdını, filetoların büyüklüğü dikkate alınarak, 25-30 cm. çapında daire şeklinde kesin. Her bir kalkan filetosunu, daire şeklinde kesilmiş parşomen kâğıdına yerleştirin ve her bir parçanın üzerine bir çorba kaşığı şarap, biraz safran ve baharat karışımını serpin. Her bir filetoya daire şeklinde kesilmiş parşomen kâğıdıyla sarmalayın ve hava almayacak şekilde uç kısımlarını kapatın. Kâğıda sarılmış filetoları bir tepsiye yerleştirin ve önceden 180 derece ısıtılmış fırına koyun. 12-15 dakika pişirin ve hemen servis yapın.

 

Safranlı Makarna Salatası

Malzeme

400 gr. dana bonfile, 100 gr kırmızı mercimek, 500 gr. kuşburnu, 200 gr. çubuk makarna, 12 çorba kaşığı sıvı yağ, 7 çorba kaşığı sirke, 1 adet orta boy pırasa, 1 adet orta boy havuç, 1 adet kereviz, 1 tutam maydanoz, 1 çimdik safran, tuz ve karabiber.

Hazırlanması

Havuç, kereviz ve pırasanın dış kısımlarını soyun ve küçük parçalar halinde doğrayın. Tencerede 1 litre suyu kaynatın ve suya gerektiği kadar tuz karıştırarak havuç, kereviz ve pırasayı 15 dakika hafif ateşte pişirin. Bonfileyi bütün olarak yukarıdaki karışımın içerisine koyun, 15 dakika tencerenin ağzı acık şekilde hafif ateşte pişirin, pişirirken bir kere alt üst gelecek şekilde eti döndürün. Kuşkonmazı soyun ve çapraz şekilde doğrayın uç kısımlarını bir kenara ayırın. Bonfileyi tencereden çıkarın alüminyum folyoya sarın. İçerisinde malzemeler pişen et suyunu süzün. Kuşkonmaz parçalarını, et suyunda beş dakika yavaş ateşte pişirin. Daha sonra, kuşkonmazın ayrılan uç kısımlarını ilave ederek 3 dakika daha pişirin ve kuşkonmazı et suyundan çıkarın. Mercimekleri bir bardak et suyu ile 8-10 dakika hafif ateşte pişirin ve suyunu süzün. Sirke tuz, karabiber ve 4 yemek kaşığı et suyu ile bir sos hazırlayın. Sosu mercimek ile karıştırın. Kalan et suyunda safranın özünü çıkartın. Makarnaları ufak ufak kırın, et suyunda haşlayın ve süzün. Kuşkonmaz, makarna ve ayıklanmış maydanoz sos ile karıştırın. Eti önceden dilimler halinde kesin ve salataya karıştırın 10 dakika dinlendirerek tuz ve sirke ilave edin. Mercimeklerle birlikte servis tabaklarına koyarak servis yapın.

 

Safranlı Kuzu Etli Pilav

Malzeme

750 gr. yağsız kuzu eti, fileto 1 çorba kaşığı bitkisel yağ, 50 gr. tere yağ 1 adet büyük boy soğan, 1 diş dövülmüş sarımsak ½ çay kaşığı kimyon, ½ çay kaşığı tarçın, 6 diş sarımsak ½ çay kaşığı safran, 250 gr. pirinç 60 cl. et suyu, 2 adet defne yaprağı, 50 gr. kuş üzümü veya çekirdeksiz üzüm, 50 gr. ince dövülmüş badem tuz ve karabiler.

 

Hazırlanması

Kuzu etini kuşbaşı olarak doğrayın. Hafifçe tuz ve karabiber ile karıştırın. Geniş bir tavada bitkisel yağ ve tereyağının yarısını kızdırın, kuşbaşı etleri ilave ederek kızartın. Kuzu etleri kahverengini alınca tavadan alın. Ayın tavada soğanlar 10 dakika kadar kızartın daha sonra sarımsak, kimyon, tarçın ve dövülmüş diş sarımsakları ilave edilerek 2-3 dakika daha kavurun. Kuzu etlerini aynı tavaya koyun ve üzerini kapatarak 15 dakika hafif ateşte tutun ve havadaki malzemelerle iyi karışım sağlanması için ara sıra karıştırın. Pirinç, et suyu, safran ve defne yapraklarını ilave edin. Üstünü kapatarak 10 dakika pişirin. Üzümleri karıştırıp, pilav olgunlaşıncaya kadar 5-10 dakika daha ateşte tutun. Hemen servis için, kullanılmayan tereyağını eritin ve bademleri tavaya koyun. Bademler altın rengini alıncaya kadar kızartın ve daha sonra pilavın üzerine dökün.

 

Safranlı pilav

Malzeme

1 su bardağı pirinç, 1 adet tavuk budu, 2 çorba kaşığı haşlanmış nohut (kabuğu soyulmuş) 1 çorba kaşığı kuru üzüm, 2 adet kuru kayısı, 1 baş soğan, 1 çay kaşığı safran, 2 su bardağı sıcak tavuk suyu, 1 çorba kaşığı çam fıstığı, 1çorba kaşığı badem,3-4 tane karabiber (öğütülmemiş) 3-4 tane yeni bahar, 2 çorba kaşığı tereyağı, ½ çay kaşığı zencefil.

Hazırlanması

Tavuk budunu haşlayın ve etlerini kemiğinden ayırarak didikleyin. Karabiber ve yeni baharı, toz duruma gelmeyecek şekilde, çok küçük parçalar durumuna getirilene kadar havanda dövün ve tavuk etini üzerine serpiştirin ve kenarda bekletin. Soğanı küçük parçalar halinde doğrayın. Kayısıları ince ince şeritler halinde kesin ve şeritleri de küçük parçalara ayrılacak şekilde doğrayın. Bir kızartma tavasında tereyağını kızdırın. Doğranmış soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Daha sonra kayısı, kura üzüm ve nohutları ilave edip karıştırın. Didiklenmiş tavuk etini ilave edin. Önceden kaynar suya konulan pirincin suyunu süzün ve yıkayın. Yıkanmış pirinci, kızartma tavasındaki malzemenin üzerine dökün. İki su bardağı sıcak tavuk suyunda eritilen safranlı tavuk suyunu, tavaya boşaltın ve pilavı pişirin. Pilav suyunu çektikten sonra, üzerine badem, fıstık ve toz zencefili serpiştirin ve dinlenmeye bırakır. Dinlenen pilavı karıştırın ve servis yapılır.

 

Safranlı Zerde Tatlısı

Malzeme

100 gr. pirinç, (2 saat ılık suda bekletilip 3 su yıkandıktan sonra suyu süzülecek) 2 Lt. Su, 500 gr. toz şeker, 3 çorba kaşığı hararot (1/2 bardak suda ezilecek) 2 gr. safran. Bıçak ucu ile alınan az zerdeçal; ½ kahve fincanı gül suyunda safran ve zerdeçal ısıtılacak. Zerdenin dekoru için; 50 gr. çam fıstığı (dolmalık fıstık), 2adet narın taneleri (nar olmadığı zaman Hindistan cevizi kullanılabilir) Not: Zerdenin sulanmaması için fazla soğukta tutmayınız.

 

Hazırlanması

Daha önce kaynatılan 2 lt. Kaynar suya pirinci boşaltın ve ağır ateşte 20 dakika pişirin. Şekerini ilave edin ve 5 dakika daha kaynatın. Gülsuyunda ıslatılmış safran ve zerdeçalı da ilave ederek 4-5 dakika daha kaynattıktan sonra, ezilmiş harrotu karıştırarak yedirin. 1 dakika daha kaynatıp ateşten alın. İlk sıcaklığı geçtikten sonra kâselere boşaltın. Üzerlerine kuş üzümü ve nar ile süsleyip servis yapın.



Safranlı Zeytinli Tavuk

Malzeme

1 bütün tavuk, (yaklaşık 2 kg. ağırlıkta ve 8 parçaya ayrılmış) 400 gr. enginar göbeği (konserve) 16 adet biberli yeşil zeytin, her biri enine yarıya bölünecek. ¼ su bardağı zeytinyağı, 2 adet orta boy soğan, (ince doğranmış) 2 diş sarımsak, (dövülmüş) 1 adet büyük kırmızı dolmalık biber (doğranmamış) 2 su bardağı tavuk suyu, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı safran, 2 çorba kaşığı tereyağı, ½ çorba kaşığı un.

 

Hazırlanması

Fırınınızı 180 derece sıcaklığa ayarlayınız. Zeytinyağını büyük ve derin tavaya dökün ve orta ateşte kızdırın. Tavuk parçalarını tavaya koyun, ara sıra çevirerek her tarafları kızarıncaya kadar 7-8 dakika kızartın. Tavuk parçalarını tavadan alın ve sıcağa dayanıklı cam kaba yerleştirin ve bir kenarda tutun. Soğan sarımsak ve kırmızı dolma biberlerini tavaya koyup 5-6 dakika karıştırarak soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Enginar göbeklerini ekleyerek 2 dakika daha kavurun. Daha sonra, tavuk suyunu, tuzu, karabiberi, kırmızı pul biberi ve safranı ilave edin ve arası karıştırarak kaynatın. Malzemelere sos durumuna gelince tavayı ateşten alın ve tavuk parçalarının üzerine dökün. Önceden ısıtılmış fırına kabı koyun ve 45-50 dk. Fırında tutun. Tavuk etlerini bulundukları kaptan alarak, ısıtılmış servis tabağına koyun. İkiye bölünmüş zeytinleri tavuk etlerinin pişirilmiş olduğu ve içerisinde sos bulunan cam kaba koyun ve orta ateşe yerleştirin. Sosu ara sıra karıştırırken tereyağını ve unu azar azar ilave edin. Karışım tamamlandıktan sonra devamlı karıştırarak, koyulaşınca kadar 2-3 dakika pişirin. Hazırlanan sıcak sosu, servis tabağındaki tavuk parçalarının üzerine dökün, istenirse servis tabağına patates püresi, tereyağlı haşlanmış taze fasulye veya istenilen herhangi bir garnitür ilave edilebilir.

 

Safranlı Bisküvi

Malzeme

175 gr. un 100 gr tereyağı 100 gr. toz şeker, 1 adet iyi çırpılmış yumurta 1 çay kaşığı kabartma tozu, ¼ çay kaşığı toz safran, 1 çimdik tuz

Hazırlanması

Önceden fırını 180 derece sıcaklığa ayarlayın. Pişirme için fırına parşömen kâğıdı yerleştirin. Büyük bir karıştırma kâsesinde, eritilmiş tereyağı ile şekeri, hafif macun durumuna gelinceye kadar karıştırın. Daha sonra safranı, tereyağı ve şeker karışımına ilave edin. Bir başka kâsede un, tuz ve kabartma tozunu birilikte karıştırın. Tereyağlı karışımı unun içerisine boşaltın ve iyi bir şekilde karıştırın. Ellerinizi unlayarak, karışımı yumuşak hamur durumuna gelene kadar yoğurun. Oluşan hamuru 24 eşit parçaya bölerek, her birini yuvarlak duruma getirin. Hazırlanan hamur yumrularını, fırındaki parşömen kâğıdının üzerine yerleştirin ve 25 dakika pişirin.


Ana sayfaAna sayfa

Sepet  

(boş)

En çok satilanlar