Safran ÇiçeÄŸi Kolonyaları

Kargolama Ödeme Paketleme

Ürünler

SAFRAN

Reklam

Saat

SAFRANLI YEMEKLER

Safranlı Karışık Sebzeli Pilav

Malzeme

500 gr pirinç, 20 gr. Arpacık soÄŸan, 100 gr. Kereviz, 125 gr. Havuç, 50 gr. mantar, 300 gr. Åžalgam, 300 gr. Dolmalık kabak. 75 gr. Tere yaÄŸ, 1 çimdik safran, 2 adet defneyaprağı, tuz ve karabiber. 300 cl. Hollanda sosu, su.

Hazırlanması

Arpacık soÄŸanlarını doÄŸrayın, kerevizin dış kısmını soyun. Kerevizi ve mantarları dilimleyin. Bir kızartma tavasında soÄŸan, kereviz ve mantarları tereyağında kavurun. Malzemeye safran ve pirinci ilave ederek 3-5 dakika daha kavurun. Tavada kızartılan malzemeye kaynar su ilave edin. Defneyapraklarını, tuz ve karabiberi ekleyerek bir kaba boÅŸaltın ve üzerini kapatarak, önceden 180 derece ısıtılmış fırına koyun ve suyunu çekene kadar piÅŸirin. Havuçların, ÅŸalgamların ve kabakların kabuklarını soyun ve küçük parçalar halinde kesin. Az miktarda tereyağında, çok yumuÅŸak duruma gelmeyecek ÅŸekilde kızartın ve bir kenarda bekletin. Hollanda sosunu ısıtarak servis tabaklarına pilavı bölüÅŸtürün ve üzerine, garnitür olarak hazırlanan sebze karışımını ilave edin..

Safranlı Mantarlı Pilav

Malzeme

6-8 adet mantar, küçük parçalara doÄŸranmış, 50 gr. Tereyağı, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, ½ çay kaşığı safran, 72 cl. et suyu veya sıcak su, 300 gr. pirinç, 1 baÅŸ soÄŸan ince doÄŸranmış, tuz ve karabiber.

Hazırlanması

Tereyağı ve zeytinyağını, derin bir kaba koyun ve kızdırın. DoÄŸranmış soÄŸanları ve mantarları yumuÅŸak bir duruma gelinceye kadar, yaÄŸda kavurun. Sıcak suda veya sıcak et suyunda safranın çözümünü saÄŸlayın ve bir kenarda tutun. Kavrulan soÄŸan ve mantarların üzerine pirinci dökün, ocağı orta ateÅŸe getirin ve düzenli bir ÅŸekilde karıştırarak 1-2 dakika pirinci kavurun. Daha sonra safranlı suyun veya et suyunun ¼ ‘ ünü kaba boÅŸaltın. Su emilinceye kadar karıştırın. Safran karışımlı sıvının ¼' ünü daha ilave ederek, yukarıda belirtildiÄŸi gibi piÅŸirin ve geri kalan sıvıyı da ekleyerek, aynı ÅŸeklide piÅŸirmeye devam edin. Bu arada fırını 180 derecede ısıtın. Mantarlı pilavı, tereyağı ile yaÄŸlanmış kapaklı bir kaba boÅŸaltın, üzerini kapatıp, kabı fırına yerleÅŸtirin ve 20 dakika piÅŸirip hemen servis yapın. Not: Taze mantar yerine kurtulmuÅŸ mantarlarda pilavda kullanılabilir. Ancak kurutulmuÅŸ mantarlar önceden sıcak su içerisinde 4 saat bekletilmeli ve suyu süzülüp, bir kenara konmalı, pilav fırına konulacağı zaman küçük parçalara bölünüp, pilava karıştırmalıdır.


Safranlı İstanbul Pilavı

Malzeme

2/3 su bardağı badem, 1/3 su bardağı Antep fıstığı, 1 adet haÅŸlanmış tavuk göÄŸsü, 1 çay kaşığı safran, 1 çorba kaşığı tereyağı, 500 gr. pirinç (2,5 su bardağı) 125 gr. tereyağı (3 dolu çorba kaşığı) 1 tatlı kaşığı tuz, 90 cl. tavuk suyu veya et suyu (4,5 su bardağı)

Hazırlanması

Pirinci temizledikten sonra, bir tencereye koyu ve üzerini 4 parmak kapatacak ÅŸekilde ılık su dökün. Suya 2 çorba kaşığı tuz karıştırın. Pirinci iki saat kadar ılık su içerisinde bekletin. Ilık suda iki saat bekletilen pirincin tuzlu suyunu karıştırarak süzün ve 4-5 kere süzdürerek yıkayın. Daha sonra pirinci bir süzgece boÅŸlatıp, suyunun tamamen süzülmesini saÄŸlayın. Bir tencereye tereyağını koyun ve kızdırın. Pirinci ilave edin ve orta ateÅŸte 4 dakika karıştırarak kavurun. Et suyuna safranı koyun ve kaynatın. Kaynayan safranlı et suyunu pirince karıştırın ve tuzunu koyun. 4 dakika kuvvetli ateÅŸte piÅŸirin, bir kere karıştırdıktan sonra, tencerenin kapağını kapatıp yavaÅŸ ateÅŸte veya fırında 17 dakika piÅŸirin. Bademleri ve iç Antep fıstıklarını kaynar suda bir dakika haÅŸlayıp, suyunu süzdükten sonra kabuklarını çıkartın. GöÄŸüs etini çok ince doÄŸrayın. Bir tavaya tereyağını koyup kızdırın. Badem ve fıstıkları karıştırarak, tereyağında hafif sararıncaya kadar kavurun. Sonra tavukgöÄŸsünü ilave edip, bir kere karıştırdıktan sonra ateÅŸten alın. PiÅŸen pilava tavuklu ve bademli harcı ilave edin. 15 dakika dinlendirip, üstteki harcı pilava karıştırdıktan sonra servis yapın.


Safranlı Fırında Kalkan Balığı

Malzeme

4 Adet Kalkan filetosu, 4 çorba kaşığı beyaz ÅŸarap, 1 çay kaşığı safran, 1 çay kaşığı baharat karışımı.

Hazırlanması

Fırını önceden 180 derecede ısıtın. ParÅŸomen kâğıdını, filetoların büyüklüÄŸü dikkate alınarak, 25-30 cm. çapında daire ÅŸeklinde kesin. Her bir kalkan filetosunu, daire ÅŸeklinde kesilmiÅŸ parÅŸomen kâğıdına yerleÅŸtirin ve her bir parçanın üzerine bir çorba kaşığı ÅŸarap, biraz safran ve baharat karışımını serpin. Her bir filetoya daire ÅŸeklinde kesilmiÅŸ parÅŸomen kâğıdıyla sarmalayın ve hava almayacak ÅŸekilde uç kısımlarını kapatın. Kâğıda sarılmış filetoları bir tepsiye yerleÅŸtirin ve önceden 180 derece ısıtılmış fırına koyun. 12-15 dakika piÅŸirin ve hemen servis yapın.

 

Safranlı Makarna Salatası

Malzeme

400 gr. dana bonfile, 100 gr kırmızı mercimek, 500 gr. kuÅŸburnu, 200 gr. çubuk makarna, 12 çorba kaşığı sıvı yaÄŸ, 7 çorba kaşığı sirke, 1 adet orta boy pırasa, 1 adet orta boy havuç, 1 adet kereviz, 1 tutam maydanoz, 1 çimdik safran, tuz ve karabiber.

Hazırlanması

Havuç, kereviz ve pırasanın dış kısımlarını soyun ve küçük parçalar halinde doÄŸrayın. Tencerede 1 litre suyu kaynatın ve suya gerektiÄŸi kadar tuz karıştırarak havuç, kereviz ve pırasayı 15 dakika hafif ateÅŸte piÅŸirin. Bonfileyi bütün olarak yukarıdaki karışımın içerisine koyun, 15 dakika tencerenin aÄŸzı acık ÅŸekilde hafif ateÅŸte piÅŸirin, piÅŸirirken bir kere alt üst gelecek ÅŸekilde eti döndürün. KuÅŸkonmazı soyun ve çapraz ÅŸekilde doÄŸrayın uç kısımlarını bir kenara ayırın. Bonfileyi tencereden çıkarın alüminyum folyoya sarın. Ä°çerisinde malzemeler piÅŸen et suyunu süzün. KuÅŸkonmaz parçalarını, et suyunda beÅŸ dakika yavaÅŸ ateÅŸte piÅŸirin. Daha sonra, kuÅŸkonmazın ayrılan uç kısımlarını ilave ederek 3 dakika daha piÅŸirin ve kuÅŸkonmazı et suyundan çıkarın. Mercimekleri bir bardak et suyu ile 8-10 dakika hafif ateÅŸte piÅŸirin ve suyunu süzün. Sirke tuz, karabiber ve 4 yemek kaşığı et suyu ile bir sos hazırlayın. Sosu mercimek ile karıştırın. Kalan et suyunda safranın özünü çıkartın. Makarnaları ufak ufak kırın, et suyunda haÅŸlayın ve süzün. KuÅŸkonmaz, makarna ve ayıklanmış maydanoz sos ile karıştırın. Eti önceden dilimler halinde kesin ve salataya karıştırın 10 dakika dinlendirerek tuz ve sirke ilave edin. Mercimeklerle birlikte servis tabaklarına koyarak servis yapın.

 

Safranlı Kuzu Etli Pilav

Malzeme

750 gr. yaÄŸsız kuzu eti, fileto 1 çorba kaşığı bitkisel yaÄŸ, 50 gr. tere yaÄŸ 1 adet büyük boy soÄŸan, 1 diÅŸ dövülmüÅŸ sarımsak ½ çay kaşığı kimyon, ½ çay kaşığı tarçın, 6 diÅŸ sarımsak ½ çay kaşığı safran, 250 gr. pirinç 60 cl. et suyu, 2 adet defne yaprağı, 50 gr. kuÅŸ üzümü veya çekirdeksiz üzüm, 50 gr. ince dövülmüÅŸ badem tuz ve karabiler.

 

Hazırlanması

Kuzu etini kuÅŸbaşı olarak doÄŸrayın. Hafifçe tuz ve karabiber ile karıştırın. GeniÅŸ bir tavada bitkisel yaÄŸ ve tereyağının yarısını kızdırın, kuÅŸbaşı etleri ilave ederek kızartın. Kuzu etleri kahverengini alınca tavadan alın. Ayın tavada soÄŸanlar 10 dakika kadar kızartın daha sonra sarımsak, kimyon, tarçın ve dövülmüÅŸ diÅŸ sarımsakları ilave edilerek 2-3 dakika daha kavurun. Kuzu etlerini aynı tavaya koyun ve üzerini kapatarak 15 dakika hafif ateÅŸte tutun ve havadaki malzemelerle iyi karışım saÄŸlanması için ara sıra karıştırın. Pirinç, et suyu, safran ve defne yapraklarını ilave edin. Üstünü kapatarak 10 dakika piÅŸirin. Üzümleri karıştırıp, pilav olgunlaşıncaya kadar 5-10 dakika daha ateÅŸte tutun. Hemen servis için, kullanılmayan tereyağını eritin ve bademleri tavaya koyun. Bademler altın rengini alıncaya kadar kızartın ve daha sonra pilavın üzerine dökün.

 

Safranlı pilav

Malzeme

1 su bardağı pirinç, 1 adet tavuk budu, 2 çorba kaşığı haÅŸlanmış nohut (kabuÄŸu soyulmuÅŸ) 1 çorba kaşığı kuru üzüm, 2 adet kuru kayısı, 1 baÅŸ soÄŸan, 1 çay kaşığı safran, 2 su bardağı sıcak tavuk suyu, 1 çorba kaşığı çam fıstığı, 1çorba kaşığı badem,3-4 tane karabiber (öÄŸütülmemiÅŸ) 3-4 tane yeni bahar, 2 çorba kaşığı tereyağı, ½ çay kaşığı zencefil.

Hazırlanması

Tavuk budunu haÅŸlayın ve etlerini kemiÄŸinden ayırarak didikleyin. Karabiber ve yeni baharı, toz duruma gelmeyecek ÅŸekilde, çok küçük parçalar durumuna getirilene kadar havanda dövün ve tavuk etini üzerine serpiÅŸtirin ve kenarda bekletin. SoÄŸanı küçük parçalar halinde doÄŸrayın. Kayısıları ince ince ÅŸeritler halinde kesin ve ÅŸeritleri de küçük parçalara ayrılacak ÅŸekilde doÄŸrayın. Bir kızartma tavasında tereyağını kızdırın. DoÄŸranmış soÄŸanları pembeleÅŸinceye kadar kavurun. Daha sonra kayısı, kura üzüm ve nohutları ilave edip karıştırın. DidiklenmiÅŸ tavuk etini ilave edin. Önceden kaynar suya konulan pirincin suyunu süzün ve yıkayın. Yıkanmış pirinci, kızartma tavasındaki malzemenin üzerine dökün. Ä°ki su bardağı sıcak tavuk suyunda eritilen safranlı tavuk suyunu, tavaya boÅŸaltın ve pilavı piÅŸirin. Pilav suyunu çektikten sonra, üzerine badem, fıstık ve toz zencefili serpiÅŸtirin ve dinlenmeye bırakır. Dinlenen pilavı karıştırın ve servis yapılır.

 

Safranlı Zerde Tatlısı

Malzeme

100 gr. pirinç, (2 saat ılık suda bekletilip 3 su yıkandıktan sonra suyu süzülecek) 2 Lt. Su, 500 gr. toz ÅŸeker, 3 çorba kaşığı hararot (1/2 bardak suda ezilecek) 2 gr. safran. Bıçak ucu ile alınan az zerdeçal; ½ kahve fincanı gül suyunda safran ve zerdeçal ısıtılacak. Zerdenin dekoru için; 50 gr. çam fıstığı (dolmalık fıstık), 2adet narın taneleri (nar olmadığı zaman Hindistan cevizi kullanılabilir) Not: Zerdenin sulanmaması için fazla soÄŸukta tutmayınız.

 

Hazırlanması

Daha önce kaynatılan 2 lt. Kaynar suya pirinci boÅŸaltın ve ağır ateÅŸte 20 dakika piÅŸirin. Åžekerini ilave edin ve 5 dakika daha kaynatın. Gülsuyunda ıslatılmış safran ve zerdeçalı da ilave ederek 4-5 dakika daha kaynattıktan sonra, ezilmiÅŸ harrotu karıştırarak yedirin. 1 dakika daha kaynatıp ateÅŸten alın. Ä°lk sıcaklığı geçtikten sonra kâselere boÅŸaltın. Üzerlerine kuÅŸ üzümü ve nar ile süsleyip servis yapın.



Safranlı Zeytinli Tavuk

Malzeme

1 bütün tavuk, (yaklaşık 2 kg. ağırlıkta ve 8 parçaya ayrılmış) 400 gr. enginar göbeÄŸi (konserve) 16 adet biberli yeÅŸil zeytin, her biri enine yarıya bölünecek. ¼ su bardağı zeytinyağı, 2 adet orta boy soÄŸan, (ince doÄŸranmış) 2 diÅŸ sarımsak, (dövülmüÅŸ) 1 adet büyük kırmızı dolmalık biber (doÄŸranmamış) 2 su bardağı tavuk suyu, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı safran, 2 çorba kaşığı tereyağı, ½ çorba kaşığı un.

 

Hazırlanması

Fırınınızı 180 derece sıcaklığa ayarlayınız. Zeytinyağını büyük ve derin tavaya dökün ve orta ateÅŸte kızdırın. Tavuk parçalarını tavaya koyun, ara sıra çevirerek her tarafları kızarıncaya kadar 7-8 dakika kızartın. Tavuk parçalarını tavadan alın ve sıcaÄŸa dayanıklı cam kaba yerleÅŸtirin ve bir kenarda tutun. SoÄŸan sarımsak ve kırmızı dolma biberlerini tavaya koyup 5-6 dakika karıştırarak soÄŸanlar pembeleÅŸinceye kadar kavurun. Enginar göbeklerini ekleyerek 2 dakika daha kavurun. Daha sonra, tavuk suyunu, tuzu, karabiberi, kırmızı pul biberi ve safranı ilave edin ve arası karıştırarak kaynatın. Malzemelere sos durumuna gelince tavayı ateÅŸten alın ve tavuk parçalarının üzerine dökün. Önceden ısıtılmış fırına kabı koyun ve 45-50 dk. Fırında tutun. Tavuk etlerini bulundukları kaptan alarak, ısıtılmış servis tabağına koyun. Ä°kiye bölünmüÅŸ zeytinleri tavuk etlerinin piÅŸirilmiÅŸ olduÄŸu ve içerisinde sos bulunan cam kaba koyun ve orta ateÅŸe yerleÅŸtirin. Sosu ara sıra karıştırırken tereyağını ve unu azar azar ilave edin. Karışım tamamlandıktan sonra devamlı karıştırarak, koyulaşınca kadar 2-3 dakika piÅŸirin. Hazırlanan sıcak sosu, servis tabağındaki tavuk parçalarının üzerine dökün, istenirse servis tabağına patates püresi, tereyaÄŸlı haÅŸlanmış taze fasulye veya istenilen herhangi bir garnitür ilave edilebilir.

 

Safranlı Bisküvi

Malzeme

175 gr. un 100 gr tereyağı 100 gr. toz ÅŸeker, 1 adet iyi çırpılmış yumurta 1 çay kaşığı kabartma tozu, ¼ çay kaşığı toz safran, 1 çimdik tuz

Hazırlanması

Önceden fırını 180 derece sıcaklığa ayarlayın. PiÅŸirme için fırına parÅŸömen kâğıdı yerleÅŸtirin. Büyük bir karıştırma kâsesinde, eritilmiÅŸ tereyağı ile ÅŸekeri, hafif macun durumuna gelinceye kadar karıştırın. Daha sonra safranı, tereyağı ve ÅŸeker karışımına ilave edin. Bir baÅŸka kâsede un, tuz ve kabartma tozunu birilikte karıştırın. TereyaÄŸlı karışımı unun içerisine boÅŸaltın ve iyi bir ÅŸekilde karıştırın. Ellerinizi unlayarak, karışımı yumuÅŸak hamur durumuna gelene kadar yoÄŸurun. OluÅŸan hamuru 24 eÅŸit parçaya bölerek, her birini yuvarlak duruma getirin. Hazırlanan hamur yumrularını, fırındaki parÅŸömen kâğıdının üzerine yerleÅŸtirin ve 25 dakika piÅŸirin.


Ana sayfaAna sayfa

Sepet  

(boÅŸ)

En çok satilanlar